Nu i april höjdes momsen på reparationer av skor, kläder och cyklar från 6% till 12%, detta mindre än ett år efter att en enig riksdag beslutade att sänka momsen. Höjningen har mött kritik från flera håll, bland annat från Handelsanställdas förbund, miljöorganisationer och företrädare för den cirkulära ekonomin.
En cirkulär ekonomi bygger på att återanvända och återvinna material och resurser i stället för att ständigt producera nya. En central del av detta är att reparera och återanvända produkter i motsats till att kasta dem och köpa nya. Genom att höja momsen på reparationer, vilket gör att det blir dyrare att reparera produkter, riskerar vi att undergräva denna viktiga del av den cirkulära ekonomin.Read More
För det första kan detta leda till att fler människor väljer att köpa nya produkter istället för att använda sig av reparationstjänster. När priset på reparationer ökar, kan det vara billigare och enklare att köpa nytt. Vilket i sin tur leder till att fler produkter tillverkas, fler resurser förbrukas och miljöbelastningen ökar.
För det andra riskerar höjd moms på reparationer att försämra arbetsvillkoren för reparatörer och minska efterfrågan på deras tjänster. Reparation av kläder, skor och cyklar utförs ofta av små företag och enskilda entreprenörer. Om momsen på deras tjänster höjs kan det leda till att de tappar kunder och att deras företag inte längre är lönsamma, speciellt i denna tid med rekordhöga el- och råvarupriser. Långsiktigt kan det också leda till att färre människor väljer att starta företag inom reparationsbranschen och att fler jobb går förlorade.
Slutligen så är höjd moms på reparationer ett negativt signalvärde till konsumenterna. En höjd moms kan tolkas som att reparationer är mindre viktigt och minskar incitamenten för konsumenter att reparera och återanvända produkter, vilket i sin tur kan minska efterfrågan på reparatörer och skapa en negativ spiral.
Omställningen till cirkulära affärsmodeller och konsumtionsmönster är en vår tids stora utmaningar. När politiker snarare stjälper än hjälper hamnar en större del av ansvaret på företag och konsumenter. Vi på reCRQL har verktygen som underlättar. Med reCRQL kan varumärken få tillbaka tidigare sålda varor, reparera eller uppgradera dessa för att sedan enkelt sälja dem igen och igen.