Om man jämför cirkulär ekonomi med linjär ekonomi, som varit dominerande sedan industrialiseringen, så handlar det om att frikoppla den ekonomiska tillväxten från en ökad användning av naturresurser. I stället för att tillverka, köpa och slänga så utnyttjar man och återanvänder det som tillverkats så länge det går. När det inte längre går, återvinns det inom giftfria och resurseffektiva kretslopp. Det som tidigare betraktats som skräp blir i stället en resurs inom dessa slutna kretslopp. Read More
I en cirkulär ekonomi går vi från att vara konsumenter som förbrukar produkter till att bli cirkulenter som förvaltar produkter och betalar för deras funktion. Företagens affärsmodeller ändras också. De tjänar inte bara pengar på själva produkten, utan intäkterna är primärt kopplat till det värdet/resultat produkten skapar. På det viset uppnår företagen en högre resurseffektivitet samtidigt som kundrelationen förstärks. Dessa typer av affärsmodeller är kända som ”product-as-a-service”, och här ingår exempelvis second hand försäljning, uthyrning och reparation.
Visst låter detta väldigt bra? Men trots det så beräknas Sverige bara vara 3,4% circulärt enligt Circularity Gap Report.
Vi på reCRQL tror att detta till stor del beror på att det saknas enkla lösningar som företag och konsumenter kan använda sig av för att ställa om. Några enstaka företag utvecklar egna plattformar och lösningar för secondhandförsäljning och cirkularitet, men för detta krävs antingen investering i mång miljoners klassen eller omfattande extra manuell hantering. Speciellt för små och medelstora företag kan detta vara en svår ekvation att få ihop, när man samtidigt ska säkerställa ekonomisk lönsamhet i sin dagliga verksamhet.
För cirkulenterna finns det också ett flertal hinder som gör att vi både säljer och köper secondhand varor i alldeles för låg omfattning. Över 70% av svenskarna har minst 1 sak av värde hemma som de skulle kunna tänka sig att sälja. Och redan i April gör vi i Sverige slut på vår årliga ranson av jordens resurser!
Anledningen till att vi startade reCRQL är att vi vill erbjuda en plug & play lösning för cirkulär konsumtion och på så vis göra vår del i att ta cirkularitet från något stort och lite svårt, till något enkelt, konkret och hanterbart. Det behövs!

Det alla framgångsrika företag har gemensamt är att de förstår värdet av kundlojalitet. Lojala kunder förstår värdet av dina produkter och är därför inte lika priskänsliga. Lojala kunder berättar för andra om positiva erfarenheter av ditt varumärke. Och lojala kunder återkommer för att handla av dig.
Att förtjäna kundens lojalitet kräver förståelse för deras behov. Det kräver engagemang och omsorg under hela kundresan för att säkerställa and kunden känner sig sedd, uppskattad och förstådd.
Idag vet vi att kundernas behov präglas allt starkare av en ökad medvetenhet om hållbarhet.Read More
- Gen Zs shoppingbeteende påverkas starkt av varumärkenas ansvarstagande för social och miljömässig hållbarhet. Av 2 000 tillfrågade konsumenter uppger 60% att deras köpbeslut är starkt motiverat av hur ett varumärke minskar sitt koldioxidavtryck. (Reimagining Newness | Depop Gen Z Report)
- 78% av svenskarna anser att företagen behöver ta ett större klimatansvar.
- Nästan hälften av Sveriges befolkning avser att minska sin klimatpåverkan under 2023, och 40% planerar att minska inköp av nya kläder, möbler och elektronik.
För att stärka sitt erbjudande och möta kundernas hållbarhetsrelaterade behov har flera varumärken börjat med second hand-försäljning. Varje vara som säljs vidare minskar klimatpåverkan med upp till 80% jämfört med att köpa nytt.
reCRQL gör det möjligt för varumärken att ta kontroll över sin second hand-marknad genom egna fullt integrerade second hand-butiker online. Houdini, Outnorth och Stjärnurmakarna har redan nu fullt integrerade second hand-siter där deras kunder kan köpa och sälja kläder, sportutrustning och accessoarer mellan varandra. Och allt det sker direkt i varumärkets ordinarie webbshop.
Varumärkenas efterfrågan på egenägda och sömlösa second hand-lösningar ökar kraftigt. Enligt The Recommerce 100 finns det för närvarande 90 varumärken med egna second hand-butiker. Second hand har blivit ett effektivt sätt för varumärken att både stärka sin hållbarhetsprofil och kraftigt öka sin kundlojalitet.
Varför second hand?
En egen second hand-försäljning online skapar en positiv varumärkesupplevelse långt efter den första försäljningen. Som du säkert redan vet handlas dina produkter på andra plattformar redan idag – helt utanför din kontroll. Genom att ge dina kunder möjlighet att köpa och sälja begagnade varor direkt via din webbplats snarare än via en annan plattform kan du äga och kontrollera kunddialogen. Du säkrar en bättre upplevelse genom hela kundresan samtidigt som du säkerställer att kundresan förblir inom ditt varumärkes ekosystem.
Du möter dina kunders behov samtidigt som du gör något bra för vår planet. Även om second hand i sig inte gör ett varumärke hållbart, så är det ett stort steg i rätt riktning. Att visa dina kunder att du inte bara delar deras oro för miljön utan också vidtar åtgärder stärker ditt kunderbjudande och ökar kundlojaliteten.
Du ökar trafiken till din webbplats. Varumärken som implementerat second hand online upptäcker att de får ökad trafik både organiskt från kunder som söker på second hand-varor och ökat engagemang från den befintliga kundbasen genom exempelvis fler klick från nyhetsbreven. Second hand-kunder stannar också längre i webshopen jämfört med en vanlig kund.
Du stärker kvalitetsstämpeln på ditt varumärke och dina produkter. En integrerad second hand-butik blir ett bevis på att dina varor har lång livslängd och ett högt andrahandsvärde.
Second hand är win-win-win för ditt varumärke, dina kunder och planeten. Låt oss bli er partner för second hand, med vår helhetslösning du kan du komma i gång på bara två veckor.

Ja, det går absolut att tjäna pengar på att era varor handlas second hand! Vår helhetslösning integrerar direkt i er befintliga webshop och ger er ägarskap över second hand-handeln. Med vår Resale Calculator ser du hur second hand kan öka omsättningen och lönsamheten!Read More
Föra att göra beräkningen mer pricksäker kan du ändra följande variabler:
- Hur stor andel av din nyförsäljning som säljs vidare som second hand varor
- Hur stor del av försäljningen som du vill hantera själv via reCRQL B2C
- Hur mycket av ursprungspriset som en second hand vara kostar
- Hur mycket rabatt du vill ge till kunder som återlämnar sina köp via ”reCRQL take-back”. Dessa varor kan i sin tur säljas via reCRQL B2C.
Vi har antagit att du tjänar 6% på alla peer-to-peer försäljningar och självfallet har vi justerat för kostnader som tillkommer.
Ange din mailadress för att testa.

Höjd moms på reparationer motarbetar övergången till en cirkulär ekonomi!
Nu i april höjdes momsen på reparationer av skor, kläder och cyklar från 6% till 12%, detta mindre än ett år efter att en enig riksdag beslutade att sänka momsen. Höjningen har mött kritik från flera håll, bland annat från Handelsanställdas förbund, miljöorganisationer och företrädare för den cirkulära ekonomin.
En cirkulär ekonomi bygger på att återanvända och återvinna material och resurser i stället för att ständigt producera nya. En central del av detta är att reparera och återanvända produkter i motsats till att kasta dem och köpa nya. Genom att höja momsen på reparationer, vilket gör att det blir dyrare att reparera produkter, riskerar vi att undergräva denna viktiga del av den cirkulära ekonomin.Read More
För det första kan detta leda till att fler människor väljer att köpa nya produkter istället för att använda sig av reparationstjänster. När priset på reparationer ökar, kan det vara billigare och enklare att köpa nytt. Vilket i sin tur leder till att fler produkter tillverkas, fler resurser förbrukas och miljöbelastningen ökar.
För det andra riskerar höjd moms på reparationer att försämra arbetsvillkoren för reparatörer och minska efterfrågan på deras tjänster. Reparation av kläder, skor och cyklar utförs ofta av små företag och enskilda entreprenörer. Om momsen på deras tjänster höjs kan det leda till att de tappar kunder och att deras företag inte längre är lönsamma, speciellt i denna tid med rekordhöga el- och råvarupriser. Långsiktigt kan det också leda till att färre människor väljer att starta företag inom reparationsbranschen och att fler jobb går förlorade.
Slutligen så är höjd moms på reparationer ett negativt signalvärde till konsumenterna. En höjd moms kan tolkas som att reparationer är mindre viktigt och minskar incitamenten för konsumenter att reparera och återanvända produkter, vilket i sin tur kan minska efterfrågan på reparatörer och skapa en negativ spiral.
Omställningen till cirkulära affärsmodeller och konsumtionsmönster är en vår tids stora utmaningar. När politiker snarare stjälper än hjälper hamnar en större del av ansvaret på företag och konsumenter. Vi på reCRQL har verktygen som underlättar. Med reCRQL kan varumärken få tillbaka tidigare sålda varor, reparera eller uppgradera dessa för att sedan enkelt sälja dem igen och igen.
