
Om man jämför cirkulär ekonomi med linjär ekonomi, som varit dominerande sedan industrialiseringen, så handlar det om att frikoppla den ekonomiska tillväxten från en ökad användning av naturresurser. I stället för att tillverka, köpa och slänga så utnyttjar man och återanvänder det som tillverkats så länge det går. När det inte längre går, återvinns det inom giftfria och resurseffektiva kretslopp. Det som tidigare betraktats som skräp blir i stället en resurs inom dessa slutna kretslopp. Read More
I en cirkulär ekonomi går vi från att vara konsumenter som förbrukar produkter till att bli cirkulenter som förvaltar produkter och betalar för deras funktion. Företagens affärsmodeller ändras också. De tjänar inte bara pengar på själva produkten, utan intäkterna är primärt kopplat till det värdet/resultat produkten skapar. På det viset uppnår företagen en högre resurseffektivitet samtidigt som kundrelationen förstärks. Dessa typer av affärsmodeller är kända som ”product-as-a-service”, och här ingår exempelvis second hand försäljning, uthyrning och reparation.
Visst låter detta väldigt bra?
Men trots det så beräknas Sverige bara vara 3,4% circulärt enligt.
Vi på reCRQL tror att detta till stor del beror på att det saknas enkla lösningar som företag och konsumenter kan använda sig av för att ställa om. Några enstaka företag utvecklar egna plattformar och lösningar för secondhandförsäljning och cirkularitet. Men för detta krävs antingen investering i mång miljoners klassen eller omfattande extra manuell hantering. Speciellt för små och medelstora företag kan detta vara en svår ekvation att få ihop, när man samtidigt ska säkerställa ekonomisk lönsamhet i sin dagliga verksamhet.
För cirkulenterna finns det också ett flertal hinder som gör att vi både säljer och köper secondhand varor i alldeles för låg omfattning. Över 70% av svenskarna har minst 1 sak av värde hemma som de skulle kunna tänka sig att sälja. Och redan i April gör vi i Sverige slut på vår årliga ranson av jordens resurser!
Anledningen till att vi startade reCRQL är att vi vill erbjuda en plug & play lösning för cirkulär konsumtion och på så vis göra vår del i att ta cirkularitet från något stort och lite svårt, till något enkelt, konkret och hanterbart. Det behövs!